غزه، از شب گذشته تا لحظه تنظیم این گزارش، در معرض گستردهترین بمباران هوایی اسراییل از زمان آغاز جنگ ۷ اکتبر تا امروز قرار گرفته است. این بیمباران بیسابقه، همزمان با اعلام رسمی «گسترش» عملیات زمینی در قلمرو محاصرهشدهی غزه صورت گرفت.
ارتش اسرائیل روز شنبه اعلام کرد که جنگندههای اسراییلی، ۱۵۰ هدف زیرزمینی در شمال نوار غزه از جمله تونلها، فضاهای جنگی زیرزمینی و زیرساخت های زیرزمینی اضافی را بمباران کردهاست. از سوی دیگر، حماس اعلام کرد که شبهنظامیهای این گروه، در ساعات پایانی روز جمعه با نظامیان اسراییلی در «بیت حانون» در شمال شرق غزه و در منطقه مرکزی البریج درگیر شدند.
اینترنت و خطوط تلفن در سراسر غزه قطع شده است. «پالتل»، شرکت مخابراتی فلسطینی در این باره گفت که این بمباران باعث اختلال کامل در شبکه اینترنت، خدمات تلفن همراه و تلفن ثابت شدهاست. در این بین، برخی از تلفنهای ماهوارهای به طور استثناء فعال بودند. مجمع عمومی سازمان ملل متحد با وجود مخالفتهای آمریکا و اسراییل، قطعنامهای را تصویب کرد که خواستار آتشبس فوری در غزه شد. پیشنویس این قطعنامه با ۱۲۰ رای موافق، ۱۴ مخالف و 45 رای ممتنع همراه بود. تونس و عراق، تنها کشورهای عربی بودند که به این قطعنامه رأی ممتنع دادند.
ریاستجمهوری تونس در توجیه رأی ممتنع، در بیانیهای اعلام کرد که دلیل این رأی این بود که متن قطعنامه «به اندازه کافی» از مردم فلسطین حمایت نکرده و تونس، تا زمان «بازپسگیری کامل» سرزمینهای اشغالی در کنار مردم فلسطین خواهد ایستاد.
وزارت بهداشت غزه روز جمعه اعلام کرد که حملات ارتش اسراییل، جان ۷هزار و ۳۲۶ نفر را گرفته است. بیش از ۳هزار نفر از این کشتهشدهها کودک هستند. آژانسهای متعدد سازمان ملل اعلام کردهاند که در بحبوحه قطعی تقریباً کامل ارتباطات، قادر به تماس با کارکنان غزه نبوده و خواستار محافظت از غیرنظامیها شدهاند. آژانس کار و امداد سازمان ملل متحد برای آوارگان فلسطینی روز گذشته اعلام کرد: «در ۲۴ ساعت گذشته ۱۴ کارمند دیگر این آژانس کشته شدند که مجموع کارمندان جانباخته را ۵۳ نفر رساند».
عفو بینالملل نیز گفته که فقدان ارتباطات در غزه به این معنا است که «بهدست آوردن اطلاعات و شواهد حیاتی در مورد نقض حقوق بشر و جنایات جنگی علیه غیرنظامیان فلسطینی در غزه و ارتباط مستقیم با کسانی که این جنایات را تجربه میکنند، دشوارتر خواهد بود». از سوی دیگر، سازمان Save the Children میگوید که کودکان بزرگترین حملات شدید اسراییل به نوار غزه را تحمل خواهند کرد. در صورت گسترش یورش زمینی، جان بیش از یک میلیون کودک یعنی نزدیک به نیمی از جمعیت ۲.۳ میلیونی غزه، در خطر خواهد بود.
پس از رای مخالف ایالات متحده به قطعنامه سازمان ملل مبنی بر آتش بس در غزه، لیندا توماس گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل در شبکههای اجتماعی نوشت: «از جان فلسطینیهای بیگناه باید محافظت شود. از جان پرسنل سازمان ملل، کارکنان امور بشردوستانه و خبرنگاران باید محافظت شوند. ما برای جان باختن تکتک افراد بیگناه در این بحران سوگواری میکنیم».
مایکل لینک، گزارشگر ویژه سابق سازمان ملل، می گوید که این قطعنامه، علیرغم الزامآور نبودن، «فشارسنج نسبتا دقیقی از نظر دیپلماسی بینالمللی و افکار عمومی جهانی» در مورد جنگ غزه است. در همین حال، دولت جو بایدن گفته که خط قرمزی برای اسراییل قایل نیست و بر حمایت تزلزلناپذیرش از کمپین نظامی اسراییل تاکید میکند.
دو مقام آمریکایی به رسانه آمریکایی ABC گفتهاند که دولت ایالات متحده «اسرائیل را تحت فشار قرار داده تا دامنه محدودتری برای تهاجم خود اتخاذ کند». در ساعات بامداد روز شبنه، سفارت ایالات متحده در لبنان، با اعلام نگرانی از «گسترش درگیریها» از شهروندان آمریکایی خواسته است که فورا کشور را ترک کنند. مایک جانسون، رییس جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا، با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس، با اشاره به گفتوگو با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسراییل نوشت: «مجلس نمایندگان در کنار اسراییل میایستد».
خبرگزاری رسمی فلسطین اعلام کرد که در کرانه باختری اشغالی، نظامیان اسراییلی طی حملاتی چهار فلسطینی را به قتل رساندهاند. «ندا ابراهیم»، خبرنگار الجزیره مستقر در کرانه باختری، گفت که نیروهای اسرائیلی با یک بولدوزر به اردوگاه آوارگان «جالازون» در شمال رام الله یورش بردهاند. هزاران فلسطینی بامداد روز شنبه در خیابانهای کرانه باختری برای نشان دادن حمایت از نوار غزه در بحبوحه تهاجم نظامی اسرائیل به این منطقه، در خیابانها نماز خواندند.
تظاهرات در همبستگی با مردم غزه نیز روز جمعه در الخلیل در کرانه باختری رود اردن برگزار شد. وزارت بهداشت فلسطین اعلام کرد که در سه هفته گذشته حداقل ۱۰۸ فلسطینی در کرانه باختری اشغالی کشته شدهاند.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟